lifestyle
0

Ukupna imovina Billa Gatesa više od 46 milijardi dolara

NINA/Sarajevo-X
Časopis Forbes je objavio novi popis milijardera nakon godine u kojoj su cijene dionica rasle i euro dosegao rekordnu razinu vrijednosti.

Pri prošlogodišnjem prebrojavanju u svijetu je bilo 476 dolarskih milijardera, dok ih ove godine ima čak 587, a ukupna imovina im se procjenjuje na 1800 milijardi dolara.

Ove godine na popis su dospjeli osnivači Internet tražilice Google, kao i britanska spisateljica, J.K. Rawlings, autorica niza romana o dječaku čarobnjaku Harryju Potteru.

Na samom vrhu popisa milijardera nema ni ove godine promjena. Desetu godinu za redom na tom se mjestu nalazi osnivač i većinski vlasnik korporacije Microsoft Bill Gates. Ukupna Gatesova imovina popela se na 46 milijardi i 600 miliona dolara, što nije niti polovica onog koliko je ''težio''1998. kad se njegovo bogastvo procijenivalo na oko stotinu milijardi.

Na drugom mjestu nalazi se investitor Warren Buffet s oko 42 milijarde i 900 miliona. On je tokom protekle godine uvećao svoje bogatsvo za čak 12 milijardi i 400 miliona dolara i još više smanjio razliku koja ga dijeli od prvoplasiranog Gatesa.

Na trećem mjestu nalazi se Nijemac Karl Albrecht, vlasnik velikog lanca supermarketa s 23 milijarde dolara, dok je na četvrtom jedan od saudijskih prinčeva s 21 milijardom i 500 miliona. Na petom se mjestu nalazi Paul Allen negdašnji partner Billa Gatesa, koji je prodao svoj udio u Microsoftu s 21 milijardom. Od šestog do desetog mjesta slijedi udovica i četvero djeca Sama Waltona, osnivača najvećeg svjetskog lanca robnih kuća. Svaki od njih težak je po 20 milijardi dolara.

Zanimljivo je da je poskupljenje naftnih proizvoda pomoglo da se broj novih Rusa milijardera poveća za 8 - na 25. Time je Rusija došla na treće mjesto po broju milijardera, iza Sjedinjenih Država i Njemačke. A kad već govorimo o statistici recimo da su među milijarderima samo 53 žene, dob prosječnog milijardera je 64 godine, a samo njih 27 mlađe je od četrdeset godina.