lifestyle
273

Udruženje Marathon: Počeo upis na sarajevske utrke u 2018. godini

Klix.ba
Nakon veoma uspješne trkačke sezone 2017. godine, tim udruženja Marathon Sarajevo aktivno radi na pripremama za sezonu 2018., a upis na sve sarajevske utrke već je započeo.

U 2018. godini trkače očekuju mnogobrojne utrke, počevši već od proljeća i to: 22.04.2018. – proljetna utrka od pet kilometara 22.06.2018. – noćna utrka od 10 kilometara 9.09.2018. – utrka "Djevojke na trčanju" i dječija utrka Kids' Run 16.09.2018. – 12. sarajevski polumaraton, štafetni polumaraton i fun run utrka od četiri kilometra.

Svi trkači koji žele kvalitetan trening plan i super društvo za trčanje i napredovanje mogu se javiti udruženju Marathon. Prijave i registracije za sve utrke dostupne su već od 11. januara na oficijelnoj web stranici udruženja Marathon Sarajevo.

Trkačku sezonu otvorit će druga po redu proljetna utrka od pet kilometara, koja će proći kroz najljepše dijelove grada Sarajeva, a održat će se 22. aprila sa početkom u 10 sati ispred BBI centra. Utrka je dostupna za sve uzraste i generacije, a predstavlja odličnu priliku za napredne trkače da testiraju brzinu kao i za trkače početnike da pokušaju ostvariti prvi izazov koji je da se istrči distanca od pet kilometara.

Nakon kratke proljetne utrke, trkače u proljetno/ljetnoj sezoni očekuje i sarajevski noćni cener koji je u prošloj godini izmamio posebne simpatije trkača širom BiH koji su učestvovali u ovoj utrci. Noćni cener održat će se 22. juna sa početkom u 20:30 sati ispred BBI centra, po uzoru na najbolje svjetske prakse, a trkače očekuje mnogo zabave i odličan provod uz trasu utrke koja prolazi kroz centar grada Sarajeva. Iz tima udruženja Marathon poručuju kako u 2018. godini očekuju i do 1.000 trkača na ovom jedinstvenom događaju.

Mnogi trkači septembar u Sarajevu nazivaju i „festivalom trčanja“, sa razlogom, s obzirom da nas u 2018. godini u mjesecu septembru očekuje čak 5 različitih utrka. 9. septembra djevojke i žene širom BiH imati će priliku učestvovati u šestoj po redu utrci za djevojke, "Djevojke na trčanju" koja će se održati u 10 sati na prelijepom Vilsonovom šetalištu, sa startom ispred hotela Novotel Sarajevo Bristol. Osim toga, u 2018. godini udruženje Marathon organizovati će i tradicionalnu dječiju utrku Kids' Run, ali ovaj put također 9. septembra na Vilsonovom šetalištu, sa početkom u 11 sati.

Kao krunu trkačke sezone, 16. septembra udruženje Marathon organizovat će i dvanaesti po redu sarajevski polumaraton i fun run utrku od 4 kilometra te treći po redu štafetni polumaraton u kojem će moći učestvovati muški, ženski i mješoviti timovi u sastavu od tri osobe. Iz udruženja Marathon ističu kako se na polumaratonu i pratećim utrkama u 2018. godini očekuje 5000 učesnika iz preko 30 zemalja svijeta, a trkače pored utrka kroz najljepše dijelove grada Sarajeva očekuju i mnoga druga iznenađenja koja će biti najavljena tokom godine.

Kao i prethodnih godina, sve utrke udruženja Marathon Sarajevo imati će i društveno odgovorni karakter, s obzirom da će se prikupljati sredstva za najugroženije kategorije u BiH društvu, uključujući djecu sa autizmom, osobe sa invaliditetom, djecu bez roditeljskog staranje te druge inicijative poput ekoloških i drugih projekata.

Za sve dodatne upite trkači se mogu obratiti i putem Facebook stranice udruženja Marathon ili putem emaila: [email protected].