lifestyle
0

U Španiji dozvoljena promjena identiteta bez operacije

FENA
Španskim transseksualcima će od Nove godine biti omogućeno da promijene ime i ličnu kartu, a da se zbog toga ne podvrgavaju operacijama promjene spola, piše španska štampa u srijedu.

Španski parlament usvojio je u utorak zakon koji se smatra jednim od najliberalnijih u svijetu a koji će transseksualcima omogućiti pravo na novi željeni identitet bez prethodne operacije promjene spola, javila je njemačka agencija DPA.

Protiv zakona koji bi trebalo da stupi na snagu početkom 2007. glasali su samo poslanici opozicijske desničarske Narodne partije.

Dosadašnja praksa je omogućavala transseksualcima da promijene ime samo nakon operacije promjene spola, što je bio rizičan i skup zahvat.

Novim zakonom muškarac će moći da ima identitet žene i obrnuto, uz jednostavnu ljekarsku potvrdu da se osjeća kao pripadnik suprotnog spola, da nema psihičke poremećaje i da najmanje dvije godine slijedi hormonalnu terapiju.

Novi zakon odnosi se na transseksualce koji žive u Španiji, a kojih je 7.000, budući da je većina njih (čak 80 posto) bila nezaposlena i da je polovina pokušala samoubistvo.

Paralment u Madridu usvojio je također zakon kojim se lezbijkama omogućava da se registruju kao majke u slučaju da njihove partnerke zatrudne putem vještačke oplodnje.

Španija je u junu 2005. godine postala prva na listi zemalja koje su usvojile zakon koji homoseksualcima omogućava da se žene s istim pravima kao heteroseksualci.