lifestyle
0

U Pekingu otvoren prvi festival blizanaca

NINA
U Pekingu je u subotu otvoren prvi skup blizanaca, festival koji je privukao stotine sudionika.

Skup će trajati četiri dana i predstavlja rijetku svečanost te vrste u društvu gdje zbog kontrole nataliteta zakon dozvoljava samo jedno dijete u porodici. Susret se održava u jednom od parkova Pekinga, a organizator je kineska vlada. Skup je okupio oko 500 blizanaca, među kojima ima i onih koji su došli iz inostranstva.

Najmlađi sudionici imaju samo četiri mjeseca, a najstariji 69, navode organizatori. Među njima ima i trojki. Kinezi blizance smatraju znakom sreće. Par blizanaca koji čine djevojčica i dječak u Kini nazivaju zmajem i feniksom, tradicionalnim simbolima prosperiteta. Roditelji blizanaca danas se u toj zemlji smatraju posebnim sretnicima.

U sklopu borbe protiv prevelikog nataliteta, u Kini je već dvadeset godina na snazi zakon koji bračnim parovima u gradu dopušta da imaju samo jedno dijete, a parovima na selu dvoje. Velike novčane kazne predviđene su protiv onih koji ga prekrše rađanjem više djece, ali se ta zabrana ne odnosi na roditelje dvojki, trojki... prenosi agencija AFP.

Psihologe, međutim, sve više zabrinjavaju dugoročne posljedice politike jednog djeteta. Takva djeca su usamljena, a obitelj prema njima postupa kao prema malim carevima, dodaje agencija.