lifestyle
0

U Ohridu pronađena brončana figura stara 24 stoljeća

FENA
U blizini Ohrida pronađena je brončana figura mitološkog letača Dedala, oca Ikarova, izrađena u trećem ili drugom stoljeću p.n.e., što je po riječima arheologa, jedinstveni takav eksponat za sada pronađen u svijetu, pišu u četvrtak makedonski mediji.

Dobro očuvana brončana figura čovjeka s krilima, visoka 20 centimetara i stara 24 stoljeća, pronađena je na arheološkom lokalitetu ranokršćanske bazilike iz 5. i 6. stoljeća kraj Ohrida. Prema prvotnoj analizi i stručnoj literaturi, radi se o Dedalu, ocu Ikarovu, koji je jedinstveni takav artefakt pronađen na Balkanu, a vjerojatno i u svijetu, ističe Pasko Kuzman, direktor Uprave za zaštitu kulturne baštine Makedonije, za skopski dnevni list Dnevnik.

Figura prikazuje čovjeka sa krilima, koji se rukama podupire na koljena a jednom nogom kleči na postamentu. Po liku i ćelavoj glavi vidi se da je star, što potvrđuje da je to Dedal, znanstvenik, arhitekt i prvi mitološki letač, otac Ikarov.

Prema mitologiji, Dedal je, da bi pobjegao sa svojim sinom Ikarom od kralja Minosa, s otoka Krete, izradio krila od perja i prilijepio ih voskom na svom i sinovljenom tijelu, kojega je upozorio da ne leti visoko zbog sunca. No Ikar ga nije poslušao i od vreline sunca krila su mu otpala te je pao u more i udavio se. Kada je more izbacilo njegovo mrtvo tijelo, Dedal ga je sahranio na malom otoku, kasnije nazvanom Ikarij.

Pokraj ove figure, dodaje Kuzman, pronađena je i keramika iz razdoblja makedonskog helenizma oko 3. i 2. stoljeća p.n.e, te keramika starija pet stoljeća, iz geometrijskog razdoblja mediteranskog kulturnog kruga. Slićni predmeti pronađeni su i u Samuilovoj tvrđavi, što govori da je u to vrijeme Ohrid bio veliko razvijeno naselje, naglašava on.