lifestyle
17

U njemu je Agatha Christie pisala slavni roman, a sada je ruina na prvoj liniji fronta

Klix.ba
(Foto: AFP)
Hotel Baron najstariji je hotel u Alepu. U njemu su svojevremeno odsjedali francuski lider Charles de Gaulle i književnica Agatha Christie. Danas se on nalazi na prvoj liniji sukoba u tom sirijskom gradu i pretvoren je u ruševinu.

Kad je počeo rat u Siriji hotel Baron je zatvoren, a tužni prizori vlasnika Armena Mazloumiana kako sjedi na napuštenoj terasi i prazne sobe na najbolji način dočaravaju život na prvoj liniji.

Hotel je davne 1911. godine otvorio Mazloumianov otac. Egipatski predsjednik Gamal Abdel Nasser 1958. godine ovdje je održao poznati govor, a upravo u Baronu Agatha Christie je napisala dijelove svog kultnog romana "Ubistvo u Orijent ekspresu".

Od početka rata 2012. godine nijedan gost nije zavirio u ovaj hotel i ova nekada glamurozna građevina polako postaje zapuštena. Sve je prašnjavo, staro i neugledno. Krov je izrešetan, pa kad pada kiša sve curi uokolo.

Šezdesettrogodišnji vlasnik, neobrijan i sa vunenom kapom na glavi, kaže da u njemu nema ni trunke optimizma. Mazloumian je posljednji u četiri generacije armenskih hotelijera u Alepu.

I dok slavni hotel propada ostaje samo sjećanje kako je Kemal Ataturk odsjedao u sobi 201, kralj Fejsal I u sobi 215, Lawrence od Arabije u sobi 202, Christie voljela sobu 203, a na listi posjetilaca bili su i David Rockefeller, Charles de Gaulle, Charles Lindburgh...

"Najbolje godine su sada iza nas", sa uzdahom kaže vlasnik.