lifestyle
61

U konzumaciji alkohola žene nimalo ne zaostaju za muškarcima

Klix.ba
Žene su, barem kada je riječ o navikama povezanim s ispijanjem alkohola, u velikoj mjeri sustigle muškarce, pokazalo je novo globalno istraživanje.

Analiza četiri miliona ljudi rođenih u vremenskom rasponu od 1891. do 2001. godine pokazala je kako muškarci mnogo više konzumiraju alkohol te razvijaju oboljenja povezana s konzumacijom alkohola.

Međutim, već do polovine 20. stoljeća ova razlika se počela drastično smanjivati.

Muškarci rođeni pred kraj prošlog stoljeća su, za razliku od onih rođenih krajem ili početkom 19. stoljeća, konzumirali gotovo dvostruko manje alkohola u odnosu na žene.

Tim istraživača sa Univerziteta sa New South Walesa u Australiji analizirali su podatke prikupljene širom svijeta, piše BBC.

Zaključili su kako su konzumacija alkohola i poremećaji povezani s alkoholom ranije bili isključivo fenomen povezan s muškarcima.

"Trenutna studija ipak preispituje ovu činjenice i baca novo svjetlo na globalni fenomen ispijanja, uživanja i iskorištavanja alkohola. Sve više mladih žena pije i ova bi studija trebala poslužiti kako bi se ukazalo na ovaj problem", piše u studiji.

Uloge muškaraca i žena se definitivno i dalje mijenjaju, ali neki trendovi nisu toliko pozitivni. Sve veća dostupnost alkohola, naročito onih alkoholnih pića koja su dizajnirana za žene, predstavlja rizik od velikog broja zdravstvenih oboljenja, kao i društvenih posljedica.