lifestyle
0

U Istanbulu održana utrka aviona "Red Bull Air Race"

Klix.ba
Prelijepi grad Istanbul koji leži na dva mora (Crno i Mramorno), dva kontinenta (Evropa i Azija), jednom prolazu (Bosfor) i jednom zalivu (Zlatni Rog), proteklih je dana ugostio avione svjetske serije Red Bull Air Race.

Milioni turista kroz munare Aja Sofije i Plave džamije posmatrali su letove aviona koji su priredili nevjerovatan show. Najzanimljivije za sve bilo je gledati treninge koji su se kao i utrka dešavali na prelijepom Zlatnom Rogu.

[SLIKA]2[/SLIKA]

Deset najboljih pilota na svijetu kružilo je obalom Azije i Evrope u isčekivanju svog nastupa. Postizali su brzine i do 400 kilometara na sat dok su prolazili kroz kapije koje su postavljene na vodi samo 19 metara u zrak, što je izazivalo uzdahe nekoliko stotina hiljada prisutnih gledalaca.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Istanbul je četvrta stanica svijetske serije Red Bull Air Race-a. U poretku, najbolji pilot prije utrke bio je Kirby Chambliss (USA) ispred Petera Besenyei-a (HUN) koji je i najzaslužniji što je Red Bull pokrenuo svjetsku seriju natjecanja u avionima, dok je prošlogodišnji šampion Mike Mangold (USA) bio na trećoj poziciji zaostajući iza prvoplasiranog zemljaka.

[SLIKA]3[/SLIKA]

Već na kvalifikacionim utrkama, održanim u petak 28.07., iznad Zlatnog Roga sve se najednom iskomplikovalo, tako da je prošlogodišnji šampion Mike Mangold bio najbolji, njega je slijedio Paul Bonhomme (GRB) kao veliko iznenađenje dok je Peter Besenyei bio treći, a vodeći na poretku Kirby četvrti. Ovakav plasman u finalnoj utrci bi preokrenuo cijeli poredak i Mikea postavio na prvo mjesto, a Kirby bi se umjesto druge morao zadovoljiti trećom pozicijom u ukupnom plasmanu. Uzbuđenje među pilotima bilo je vidljivo kao nikada do sada, a najviše simpatija 1,5 miliona gledalaca dobio je upravo Paul jer je na krilu svog aviona napisao “Turkiye”...

[SLIKA]4[/SLIKA]

Finalna utrka je Paulu donijela drugu poziciju što je do sada njegov najbolji plasman u takmičenjima Red Bull Air Race World Series. Mike Mangold je bio najbolji i u zadnjoj vožnji krilom presijekao je jednu kapiju i tako dobio 10 kaznenih sekundi i utrku završio na četvrtoj poziciji. Vodeći u dosadašnjem poretku Kirby Chambliss najviše je iskoristio Mikevu grešku i ove godine zabilježio svoju treću pobjedu.

Vidjet ćemo šta će se još dešavati na utrkama u Budapest (HUN), Longleat (GRB), San Francisco (USA) i Perth (AUS) nakon čega ćemo saznati ko je šampion Red Bull Air Race World Series 2006.

  1. Chambliss Kirby (USA)
  2. Bonhomme Paul (GRB)
  3. Besenyei Peter (HUN)

Iz Istanbula za Sarajevo-x.com MČ