lifestyle
0

U Hitlerovoj tajnoj muzičkoj kolekciji i židovski kompozitori

Sarajevo-x.com
Djeca ruskog oficira koji je uzeo osobne stvari Adolfa Hitlera iz njegovog bunkera u Berlinu 1945. godine, objelodanili su Hitlerovu muzičku kolekciju koju je njihov otac tom prilikom uzeo. Interesantno je da su se među poznatim imenima poput Beethovena i Wagnera, našla i djela židovskih kompozitora Rahmanjinova, Čajkovskog i Borodina.

Tokom svoje vladavine od 12 godina, Hitler je zabranio i uklonio sve što je bilo u vezi sa Židovima - komunikaciju s njima, vjenčanja s njima, njihove trgovine, škole, umjetnine i artefakte te ih odvodio u koncentracione logore smrti.

Nijemcima nije bilo dozvoljeno slušati muziku koja nije bila djelo velikih njemačkih kompozitora, a naročito im je to bilo zabranjeno ako je u pitanju bila muzika židovskih kompozitora. Međutim, novo otkriće pokazuje da se Hitler, osim što je bio čudovišni diktator, pokazao i kao licemjer, prenosi The Independent.

Hitler je svom narodu branio slušati muziku koju su komponovali Židovi, dok je u privatnosti svog doma slušao upravo njihove radove. Među njima su bila imena poput Čajkovskog, Rahmanjinova i Borodina.

Osim toga, zabranjeno je bilo i slušanje jazz muzike koja je bila "muzika crnaca".

Časnik Besymenski, vojnik Crvene armije koja je upala u Berlin 1945. godine, iz Hitlerovog bunkera je uzeo ovu vrijednu muzičku kolekciju. Vojsci je bilo naređeno da uništi bunker i zaplijeni ono što bude našla u njemu, ali su vojnici smatrali da bi mogli skupo prodati pronađene predmete.

Dok su njegovi suborci uzimali tanjire i druge predmete sa naslikanom svastikom, Besymenski i sam Židov bio je zapanjen kada je pronašao kolekciju.

Alexandra Besymenski, kćerka časnika, slučajno je pronašla očevu skrivenu kolekciju. Njegova porodica smatra da je Besymenski kolekciju sakrio, jer nije htio da ga smatraju lopovom.

Ovo saznanje baca drugačije svjetlo na Hitlerovu ideologiju, jer očigledno da nacistički vođa nije živio ono što je propovijedao svom narodu.

Alexandra će u narednih nekoliko mjeseci donijeti odluku šta uraditi s tako vrijednom kolekcijom.