lifestyle
0

U Grčkoj pronađena najveća helenistička grobnica

FENA
Arheolozi su u sjevernoj Grčkoj pronašli monumentalnu helenističku grobnicu za koju se pretpostavlja da je najveća dosad pronađena na području Grčke iz tog razdoblja.

Grobnica se nalazi u blizini Pelle, nekadašnje prijestolnice antičke Makedonije i mjesta rođenja Aleksandra Velikog.

Grobnica ima osam komora, a nastala je u helenističkom razdoblju, između 4. i 2. stoljeća p.n.e. Slučajno ju je pronašao seljak dok je okapao polje uz istočni rub starog groblja u Pelli, oko 600 km sjeverno od Atene.

Otkriće su potvrdili arheolozi nadležni za lokalitet Pelle, a svjetskoj javnosti biće predstavljeno na Arheološkoj konferenciji u Solunu od 16. do 19. veljače.

Grobnica je isklesana u stijenama, do nje vodi 16 metara dug put, a prostire se na 63 četvornih metara površine. Dosad pronađene grobnice s više komora imale su najviše tri.

Arheolozi su uvjereni da će najnovije otkriće grobnice s osam prostorija, pune desetinama votivnih glinenih posuda, bakrenih novčića, malih kipova raznih božanstava i zaštitnika te nakita bitno doprinijeti u rasvjetljavanju materijalne kulture makedonskog kraljevstva u razdoblju nakon Aleksandrovih osvajanja u Aziji.

Vezani članci