lifestyle
0

U Americi svuda niču nove kamere

FENA
Pokretne elektronske oči sve su više oko stanovnika u američkim gradovima, tačnije 15 novih svake sedmice. Neke od njih imaju i oči i uši.

"U područjima koja su pokrivena kamerama bilježimo pad kriminaliteta. Možda nije moguće staviti policajce na svako mjesto, ali jednog dana bit će moguće postaviti kameru u svaki kutak", kazao je John Lewin iz čikaške policije, prenosi VoA.

U Londonu je postavljeno oko četiri miliona kamera i senzora koji su bile od velike pomoći u otkrivanju identiteta terorista u neuspješnom terorističkom napadu u junu, kao i onih koji su izveli pogubne samoubilačke napade prije dvije godine.

Sada i veliki američki gradovi čine isto. Tako je u New Yorku raspoređeno dodatnih tri hiljade kamera. U Washingtonu, San Franciscu i u drugim dijelovima Amerike vladine ustanove, ali i poslovne tvrtke, montiraju sve više kamera.

Zanimljivo je da je u posljednjoj anketi gotovo 75 posto Amerikanaca reklo – mi smo za takvu praksu. No, stručnjak za sigurnost, Jerry Hauer – nije! "Ukoliko je neko voljan žrtvovati vlastiti život da bi izveo teroristički napad, onda kamere nemaju nikakvog značaja", smatra on.

Melissa Ngo, aktivistica za građanske slobode, opet se plaši zloupotreba i gubitka privatnosti: "Postat ćemo društvo u kojem će svaki pokret biti sniman i promatran."

Ima, dakle, glasova i za i protiv. Poznato je da su noćne kamere bile korištene za promatranje demonstranata na posljednjoj republikanskoj konvenciji u New Yorku.

Kamere na aerodromu u San Franciscu korištene su za promatranje žena, a policija, potpuno suprotno, tvrdi da, iako kamere ne mogu uvijek spriječiti zločine, da mogu odvratiti počinitelje i pomoći u hvatanju onih koji su počinili zločine.