lifestyle
98

Tespih od stakla najtraženiji bajramski poklon

Piše: A. H.
Sanela Sabljaković (Foto: Klix.ba)
Bišćanka Sanela Sabljaković jedna je od rijetkih u BiH koja se bavi izradom predmeta od stakla uz pomoć Tiffany tehnike.

Zanat je izučavala dvije godine kod zagrebačkih stručnjaka. Tokom mjeseca ramazana posljednjih nekoliko godina posveti se izradi tespiha od kristala, stakla i poludragog kamena.

"Tespih je jedan od najtraženijih aktikala u mojoj radnji. Kupci žele unikatan poklon za svoje najdraže, a ja se trudim da svaki tespih bude ljepši od prethodnog", kaže Sanela za Klix.ba.

Izrada umjetnina od stakla ovoj vrijednoj Bišćanki je u početku bio samo hobi. S vremenom je to postao posao.

"Od stakla pravim lampe, kutije za nakit, svijećnjake i unikatni nakit od stakla te vitraž koji je sve traženiji. Ljudi koji cijene umjetnost znaju vrijednost svakog izrađenog predmeta", naglašava ova umjetnica

Inače, Tiffany tehnika je vrlo zahtjevna i stara gotovo 130 godina. Specifična je po tome što se staklo reže u raznim oblicima, zatim presvlači bakarnom folijom da bi se, na kraju, sve spojilo kalajem u željenu formu. Svoje rukotvorine Sanela redovno izlaže na sajmovima širom BiH. Najtraženije su lampe i unikatni nakit od poludragog kamenja, kristala i stakla.

"Po prirodi sam esteta i volim lijepe stvari. Moja ljubav prema ručnom radu, stvaranju malih umjetnina, prevelika je. Posebno u vrijeme kada su trgovine širom BiH preplavile jeftine stvari, upitnog kvaliteta. Svaki izrađeni predmet rezultat je uloženog truda, vremena i ljubavi", kazala je na kraju Sabljaković.