lifestyle
150

Talentovani Alen Karabegović airbrush tehnikom oslikava zidove, platna, metalne površine...

Piše: L. Č.
Alen Karabegović iz Modriče koristi kist i airbrush tehniku kojom pravi umjetnička djela na zidovima. Karabegović pretežno oslikava zidne površine, ali i slikarska platna, te metalne površine kao što su automobili, motori i sl. Motivi su različiti - od standardnih murala i portreta, pa do 3D slika.

Za svoje radove koristi četkicu i akrilne boje u kombinaciji sa airbrush tehnikom u kojoj airbrush šprica/pištolj radi uz pomoć kompresora i akrilnih boja u tečnom stanju.

Airbrush je, najjednostavnije rečeno, zračni kist. To je alatka za precizno nanošenje boje u vrlo tankom i jednolikom sloju. Airbrush radi uz pomoć kompresora, kao i šprice koje koriste autolakireri za farbanje auta. Oslikavati se može svaka površina uz prethodnu pripremu.

"U osnovi, svako može ovladati airbrush tehnikom uz malo volje i strpljenja", kaže Alen i dodaje kako ovo nije njegova primarna alatka oslikavanja, već je koristi uz obični kist, tako da u toj kombinaciji nastaju njegova slikarska djela.

Karabegović je rođen 1992. godine u Sloveniji, da bi se nakon rata s roditeljima vratio u BiH. Kako kaže, crta od malih nogu. Najprije je crtao olovkom i tušem, a interes za airbrush tehniku se javio nakon što je vidio na TV-u. Prvu airbrush špricu je kupio 2010. godine, da bi sljedeće već napravio svoju prvu izložbu slika u Modriči.

Završio je jezičku gimnaziju u Modriči, no zbog financijskih razloga nisam mogao nastaviti školovanje na Likovnoj akademiji u Sarajevu.

Poslije srednje škole je otišao u posjeti rodbini u Njemačkoj, gdje je imao priliku da oslika nekoliko restorana.

Ipak, kaže kako je biti umjetnik u našem društvu teško.

"Jako je teško sklopiti bilo kakav posao što se tiče slikarstva, a i kada ovdje radim, onda je po nekoj mizernoj cijeni. Nije sve u novcu, treba biti skroman, ali svi mi znamo da se od toga ne živi", kaže Karabegović i dodaje kako bi bio najsretniji kad bi mogao naći posao u nekoj domaćoj kompaniji posvećenoj slikarstvu, crtanju ili dizajnu, ili pak dobiti mogućnost legalnog zaposlenja u Njemačkoj u oblasti slikarstva.