lifestyle
0

Tajvan: najviša građevina na svijetu

Klix.ba
Tajvanski poslovni neboder "101" u Taipeiu najviša je zgrada na svijetu, koja je taj naslov preuzela od malezijskih tornjeva Petronas.

Neboder Taipei 101, koji je dobio ime po broju katova, visok je 508 metara. Iako je građevina još pod skelama i neće biti službeno otvorena do kraja 2004. godine, ona je, pretekavši 452 metra visoke tornjeve u Kuala Lumpuru, postala najviša zgrada na svijetu.

Ma Ying-jeou, gradonačelnik Taipeia, nada se da će neboder postati zaštitni znak grada.

"Nema sumnje da će Taipei odnijeti u svijet i da će svijet dovesti u Taipei," izjavio je Ma prilikom svečanog otkrivanja nebodera.

Arhitekti koji su projektirali neboder Taipei 101, kažu da su ga konstruirali tako da bude otporan na tajfune i potrese koji često potresaju ovaj grad. Inspiracija za izgled bilo im je stablo bambusa.

U septembru 1999. potres je u glavnom tajvanskom gradu odnio više od 2.400 žrtava i uništio više od 50.000 građevina. Arhitekti koji stoje iza novog tornja tvrde da zgrada može pretrpjeti udare jače od spomenutog.

U međuvremenu, Shanghai završava gradnju svog diva, Svjetskog financijskog centra, koji će nadvisiti Taipei 101. Njegovo otvaranje najavljeno je za 2008. godinu.