lifestyle
0

Svinje nedovoljno djelotvorne da bi štitile izraelske koloniste

FENA
Svinje imaju dobar njuh ali nisu dovoljno agresivne, pa je napušten plan o njihovom dresiranju radi zaštite jevrejskih naselja od palestinskih napada na Zapadnoj obali, izjavio je vođa jedne jevrejske ekstremističke grupe.

Jekutiel Ben Jakov, vođa "Jevrejske legije", rekao je da je odustao od plana dresiranja "svinja čuvara" započetog prije tri godine, javile su agencije.

"Svinje imaju dobar njuh i mogu otkriti palestinske teroriste koji se pokušavaju uvući kod nas. Nažalost, one nisu dovoljno agresivne. Naš pokušaj dresiranja praseta zamorčeta, koje smo nazvali Azit, pokazao se isuviše skupim i nerentabilnim, pa smo prase vratili vlasnicima", rekao je on.

Neki rabini, među kojima veliki izraelski rabin Mordehaj Elijahu, odobrili su upotrebu ove vrste sisara "za spašavanje ljudskih života" iako se u jevrejskoj tradiciji smatraju "nečistim".

U nedostatku boljega, Ben Jakov je pokušao zadovoljiti se klasičnom dresurom pasa čuvara "efikasnijih za napad".

Međutim vlasti su zatvorile štenaru koju je vodio u naselju Tapua u sjevernom dijelu Zapadne obale s obrazloženjem da je "Jevrejska legija" nastala iz nelegalne grupe "Kash" čiji je osnivač bio rabin Meir Kahana.

Taj rabin, poznat po rasističkom stavu prema Arapima, ubijen je 1990. godine u New Yorku.