lifestyle
0

Svemirski putnik na liječničkom pregledu

NINA
Američki biznismen Gregory Olsen jučer je u Institutu medicinsko-bioloških problema u Moskvi započeo s pregledima pripremajući se da kao treći svemirski turist po redu poleti na Međunarodnu svemirsku postaju (MSP).

Predstavnik Federalne kozmičke agencije (FKA) Sergej Gorbunov je naglasio da ako Olsen prođe medicinsku komisiju, pristupit će treniranju u Centru priprema astronauta za let.

Načelnik odjela pripreme za let je objasnio da se svemirski turisti obučavaju prilagođavanju uvjetima života tijekom svemirskog leta, te da u slučaju eventualnih kvarova znaju postupiti kako treba.

Osim toga intenzivno će učiti ruski jezik, što kako je izjavio Olsen "nije baš lako", prenijela je agencija Itar Tass.

"Let trećeg turista u svemir planiran je za travanj 2005.", rekao je Gorbunov ne isključujući mogućnost "da ako bude zadovoljena medicinska i tehnička spremnost kandidat može letjeti i u oktobru ove godine".

Ruskim brodovima "Souz" su 2001. i 2002. letjela dvojica svemirskih turista, kalifornijski biznismen Dennis Tito i Južnoafrikanac, kompjutorski magnat Marc Shatlworth, koji su za sedmodnevni boravak i put u svemir platili po 20 milijuna dolara.