lifestyle
0

Svakodnevni život porodica pripadnika Ku Klux Klana

Klix.ba
Američki fotoreporter Anthony Karen poznat je po svojim hronikama sa margine američkog društva. Nakon što je radio sa Novim Crnim partnerima otišao je u drugu krajnost i pozabavio se Ku Klux Klanom (KKK).

Ku Klux Klan je organizacija koja se bori za nadmoć bijelaca, a prepoznatljivi su po svojim bijelim odorama i špicastim kukuljicama. Karen je uspio zadobiti povjerenje pripadnika KKK-a i snimiti ih u svim mogućim situacijama njihovog svakodnevnog života.

Uprkos njihovim groznim uvjerenjima, pripadnici KKK-a pokazali su se kao normalni ljudi koji žive život od dana do dana.

"Veliki broj njih uopće se ne razlikuje od vaših susjeda. Da su pripadnici Klana možete saznati samo ako to žele podijeliti s vama. Žive normalnim životima, sa jačim rasističkim stavovima od ostalih. Ima ih i bogatih i siromašnih, inteligentnih i neinteligentnih, baš kao i kod svih ostalih ljudi", rekao je Karen.

Zaraditi povjerenje tako tajnovite i sumnjičave grupe nije bio lak zadatak te je Karenu, nekadašnjem marincu i tjelohranitelju, trebalo dosta vremena, truda i stvarnog druženja sa ljudima kako bi ga prihvatili. Tako je uspio da ih snimi u njihovim kuhinjama kako se šale i uživaju sa porodicama.

Nesvakidašnja priroda fotografija dovela je do optužbi da one daju nezasluženi publicitet Klanu, što Karen kategorično odbija i kaže da ih je fotografisao u domovima, jer je to suprotno uobičajenim fotografijama, a da je više govora mržnje primijetio u razgovorima sa ljudima koji nisu pripadnici Klana.

"Ne trivijaliziram ništa, već samo prikazujem ono što sam vidio. Projekt je o KKK-u, nečemu što je obrađeno već milion puta. Cilj mi je da ih prikažem u netipičnom i intimnom svjetlu", rekao je Karen.