lifestyle
0

Svako od nas govori svojim jezikom ljubavi

Klix.ba
Autor knjige o pet jezika ljubavi, dr. Gary Chapman, u svojoj je knjizi pisao o tome koliko je važno znati izraziti svoju ljubav voljenoj osobi na način koji ona može razumjeti.

Chapmanovih pet jezika ljubavi jesu…

  • Riječi odobravanja Njima se služimo kada kažemo voljenoj osobi da lijepo izgleda ili kako je sjajno nešto skuhala. One jačaju samopouzdanje i sliku koju voljena osoba ima o sebi.

  • Kvalitetno zajednički provedeno vrijeme Neki parovi vjeruju da zajednički provedeno vrijeme, trenuci kada zajedno radimo stvari i usredotočimo se jedno na drugo, predstavljaju najbolji način za iskazivanje ljubavi. Ako je to jezik kojim govori vaš partner, večeras ne uključujte tv već svu pažnju poklonite jedno drugome.

  • Darovi Davanje poklona je u ljudskim kulturama univerzalno. Oni ne moraju biti skupi da bi prenijeli snažnu poruku ljubavi. Onaj ko zaboravlja rođendane i godišnjice ili ne poklanja poklone oni koji u njima istinski uživaju, shvatit će da se njihova voljena osoba osjeća zapostavljeno i nevoljeno.

  • Činiti nešto za voljenu osobu

Da bismo otkrili kako na najbolji način učiniti nešto za svoju voljenu osobu, potrebno je mnogo vremena i kreativnosti. Sve što činimo iz ljubavi, da bi bilo shvaćeno kao takav gest, moramo raditi sa velikim užitkom.

  • Fizički dodir Želju za fizičkim dodirima ispunit će nekada sasvim male geste kao na primjer, ako stavimo ruku na leđa voljene osobe, ako se uhvatimo za ruke, pomilujemo lice. Kako odrediti svoj jezik ljubavi

Postavite sebi sljedeća pitanja:

  • Na koji način izražavam ljubav drugima?
  • Oko čega se najviše žalim?
  • Šta najčešće zahtjevam?

Govoriti ljubavnim jezikom nama voljene osobe za nas vjerovatno neće biti prirodno, ali na to dr. Chapman kaže: "Ne pričamo o komforu. Pričamo o ljubavi. Ljubav je nešto što radimo za nekog drugog. Tako se često dešava da se dvoje ljudi voli, ali ne znaju komunicirati."

Autor: Valentina Posjetite moj blog na valentina.blogger.ba