lifestyle
0

Stres može izazvati probleme sa srcem

NINA
Stres može izazvati probleme sa srcem, kojeg su istraživači nazvali stresna kardiomiopatija, a oboljenje "sindrom slomljenog srca".

Riječ je o sindromu o čijem mehanizmu se malo zna i koji uglavnom pogađa žene. Stradaju u principu osobe dobrog općeg zdravstvenog stanja koje ranije nisu imale problema sa srcem.

Smrt u porodici, strah, šok, oružana pljačka, saobraćajna nesreća, biopsija, pretjerana slavlja, sve su to bili razlozi koji su 18 žena i jednog muškarca odveli na koronarnu jedinicu s bolovima u grudima i slabljenjem rada srca, kaže se u članku koji je objavljen u časopisu New England Journal of medicine.

U nekim slučajevima srce je bilo u toj mjeri ugroženo da bi pacijenti umrli da nisu poduzete agresivne mjere oživljavanja. Međutim svi pacijenti su se oporavili.

Kod pacijenata je utvrđena neuobičajeno visoka razina hemijskih jedinjenja u mozgu, koja su povezana sa stresom i hormona, kao što je adrenalin, koji su mogli utjecati na rad srca.

Ne zna se zašto su gotovo sve žrtve žene. Sindrom nije srčani napad. Međutim, pacijenti se potpuno oporave i za razliku od onih koji dožive srčani udar, kod njih ne ostaju trajna oštećenja srčanog mišića.

Istraživači kažu da je važno razlikovati sindrom od srčanog napada, kako bi se primijenila odgovarajuća terapija i kako bi se pacijentima reklo da im je srce zdravo, a ne da se vjeruje da imaju bolesno srce i da se moraju liječiti do kraja života.

Do srčanog napada dolazi kada ugrušak krvi zaguši srčanu arteriju i zbog toga srčani mišić može odumrijeti. Ugrušci se obično stvaraju na dijelu arterije koji je obolio i emitirani stres može kod takvih bolesnika izazvati srčani udar.

Srčana slabost izazvana stresom drugačije je prirode. Kod pacijenta nema ugruška krvi oboljelih dijelova arterije, niti izumrlih dijelova srčanog mišića. Jednostavno u tim slučajevima srce naglo oslabi i nije u stanju pumpati krv, ali je ta slabost prolazna.

Autorica članka dr. Eileen Witstein ne zna tačno koliko se često javlja "sindrom slomljenog srca" i dodaje da je nesposobnost da se prepozna ta vrsta srčane slabosti jedini razlog što nije postala opći problem. Ona očekuje da će broj slučajeva početi rasti, što se više bude govorilo o sindromu i kada ga liječnici nauče dijagnosticirati.

Istina, oboljenje nikada neće biti tako učestalo kao srčani napad. Witstein i njene kolege su zabilježili pet do šest slučajeva godišnje.