lifestyle
0

Stariji muškarci sretniji od starijih žena

Sarajevo-x.com
Prema rezultatima istraživanja provedenog u SAD-u, žene kasnije u životu postanu nesretne, jer imaju manje mogućnosti za ostvarenje svojih životnih ciljeva, za razliku od muškaraca.

Na početku svog odraslog života žene češće od muškaraca uspijevaju voditi ispunjen porodični život uz finansijsku stabilnost, te su veoma sretne. Međutim, kasnije u životu se dešava preokret, pa su muškarci bliži ostvarenju svojih životnih ciljeva.

Naučnici su, naime, otkrili da su, u kasnijoj životnoj dobi, muškarci mnogo zadovoljniji vlastitom finansijskom situacijom i porodičnim životom u poređenju sa suprotnim spolom. Studija je pokazala da je 41. godina zapravo godina kada su muškarci mnogo zadovoljniji finansijskom situacijom od žena, dok u 48. godini muškarci postaju općenito mnogo sretniji od žena, a u 64. godini su i zadovoljniji i vlastitim porodičnim životom.

Tim naučnika, na čelu s Anke Plagnol sa Univerziteta u Cambridgeu u Engleskoj, zaključio je da sreća i zadovoljstvo vlastitim životom zavise od onoga što želimo i onoga što imamo. Budući da oba faktora variraju tokom života, tako se mijenja i dojam osobe o vlastitom blagostanju.

Tako naprimjer, u ranim 20-im godinama, oko 90 posto muškaraca i žena želi sretan brak. Žene se, u prosjeku, udaju u ranijoj životnoj dobi u poređenju s muškarcima, te su tada i mnogo zadovoljnije vlastitim životom. Početni optimizam svakako vrlo brzo iščezne, pa u kasnijoj životnoj dobi pripadnice nježnijeg spola postanu nezadovoljne.

Neobična studija je također otkrila da, kako stare, i muškarcima i ženama za sreću treba mnogo više. Kada su ispitanici morali s liste s deset stvari izabrati ono što im je, prema njihovom mišljenju, potrebno za sreću, mladi muškarci i žene su izabrali prosječno tri ili četiri stvari poput kuće, automobila, djece ili vrijednih modnih krpica. Stariji muškarci i žene su u prosjeku birali šest stvari.