lifestyle
0

Stariji muškarci mogu imati nekoliko kilograma viška

FENA
Nekoliko kilograma viška za muškarca starijeg od pedeset godina ne predstavlja zdravstveni rizik, ali se kod većeg viška rizik od prerane smrti dramatično povećava, pokazuje jedna nova studija američkoga Nacionalnog instituta za zdravlje.

Ovom studijom je obuhvaćeno više od 186.000 američkih penzionera, i to nepušača, kako negativni efekti pušenja ne bi uticali na tačnost rezultata, izvještava Reuters.

Ustanovljeno je da, naprimjer, čovjek stariji od 50 godina i visok 170 cm može imati do 76 kg, a da to ne ugrožava njegov život, mada se i dalje najvišom "normalnom" težinom za muškarca te visine smatra 72 kg.

Kod žena, nažalost, i najmanje prekoračenje normalne kilaže povećava rizik od prerane smrti.

Kod muškaraca rečene visine već sa 77 kg registriran je povećan rizik od prerane smrti za devet posto, kod onih sa 82 kg rizik je bio povećan za 20 posto, sa 91 kg za 40 posto, sa 102 kg za 91 posto, a sa 116 kg rizik od preranog umiranja bio je čak dva i po puta veći nego kod muškarca normalne težine.

Međutim, nije u pitanju samo umiranje, već i sve veća učestalost nekih oboljenja.

Američki istraživači stoga upozoravaju da će današnji fenomen "globalnog debljanja" imati za posljedicu pravu pandemiju hroničnih bolesti narednih godina širom svijeta.