lifestyle
0

Sredstva za borbu protiv komaraca

Sarajevo-x.com
Pored toga što su jako iritantni, komarci su i opasni insekti, jer djeluju kao prijenosnici zaraznih bolesti. Ljeto je period kada oni najviše napadaju, a nakon ujeda ostavljaju ružne ožiljke koji nevjerovatno svrbe. S toga vam nudimo nekoliko savjeta kako se odbraniti od najezde ovih insekata.

1. Redovno košenje travnjaka i uređeivanje zelenila oko vašeg doma eliminiše prostor za komarce na kojem oni mogu boraviti. Naime, ovi insekti ne vole kratku travu i uredno zelenilo.

2. Ispraznite oluke i oslobodite mjesta na krovu na kojima se akumilira voda od kiše. Komarce privlači ustajala voda tako da će, ukoliko imate kišnice, doći da vas posjete.

3. Nosite svijetlu odjeću jer komarce privlače tamne boje.

4. Nosite laganu odjeću i pokušajte prekriti što veću površinu svoga tijela. Iako komarci uvijek pronađu načina da vas ujedu i kroz tkaninu, ipak ćete prekrivanjem veće površine tijela znatno umanjiti broj ujeda.

5. Komarci mrze miris bijelog luka, tako da ako ga vi možete podnijeti, bijeli luk je odlično sredstvo u borbi protiv komaraca.

6. Kako bi komarci zaobilazili vaš dom, u vrt posadite biljke koje odbijaju ove insekte. Te biljke mogu biti lavanda, bosiljak, metvica i slično.

7. Ukoliko ništa od gore navedenog ne pomogne, ne preostaje vam ništa drugo nego da koristite sprej za bube. Iako ima užasan miris, jedno je od najdjelotvornijih sredstava u borbi protiv komaraca.