lifestyle
26

Snovi se mogu ostvariti: Kate McWilliams je najmlađa pilotkinja na svijetu

Klix.ba
Dvadesetšestogodišnja Birtanka mogla bi biti najmlađa pilotkinja putničkog aviona na svijetu. Stvar postaje bolja kada saznate da pokraj nje sjedi 19-godišnji kopilot.

Kate McWilliams i Luke Elsworth lete između Londona i Malte prevozeći stotine putnika koji koriste usluge kompanije Easyjet prenosi CNN.

McWilliams je tek nedavno postala pilotkinja, odnosno kapetanica aviona, a njene godine nisu jedino što je razlikuje od svojih kolega. Naime, u svijetu postoji samo 450 žena koje upravljaju putničkim avionima. Poređenja radi, u svijetu je registrovano 130.000 pilota putničkih aviona.

Mlada kapetanica zaljubila se u avione kada je imala samo četiri godine, a sa 13 je postala kadetkinja Kraljevskih zračnih snaga. Sa 19 godina krenula je na trening pod okriljem škole CTC Aviation, a dvije godine kasnije postala je dočasnica u kompaniji Easyjet.

"Nisam se zamišljala kao pilotkinja putničkog aviona jer nisam imala nekoga od koga bih tražila savjet. Nisam čak mislila da će to ikada biti realna mogućnost. Voljela bih ohrabriti mlade djevojke zaljubljene u avijaciju da krenu u potjeru za karijerom kao pilotkinje", rekla je McWilliams.