lifestyle
0

Slovenski ultramaratonac spreman preplivati Amazonu

FENA
Slovenski ultramaratonac Martin Strel (53 godine) koji se do sada 4 puta upisao u Guinessovu knjigu rekorda objavio je da namjerava postići još jedan podvig i od 1. februara do 11. aprila ove godine etapno isplivati rijeku Amazonu u dužini 5430 kilometara.

Strel će prvog dana februara svoj maraton Amazonom započeti u Altayi (Peru), a planira ga završiti 11. aprila u Belemu (Brazil), te tako promovirati Sloveniju, vino cviček (koje mu kako kaže pomaže u savladavanju napora), a ujedno i podržati svjetske aktiviste koji se zauzimaju za očuvanje amazonske prašume pred devastacijom.

"Nije mi cilj preplivati rijeku, moram je savladati", rekao je Strel u utorak na konferenciji za novinare pred odlazak u Peru.

Svojim maratonima po svjetskim rijekama pod parolom "Plivanje za mir, prijateljstvo i čiste vode" Strel se već četiri puta upisao u Guinessovu knjigu rekorda. Prije sedam godina isplivao je Dunav od izvora do ušća u Crno more. Najveću sjevernoameričku rijeku Mississippi preplivao je 2002. godine, slijedeće mu je to uspjelo s argentinskom rijekom Parana, a onda i s kineskom rijekom Jangce.

Po vlastitom priznanju Strela, ultramaratonom se počeo baviti 1997. godine na nagovor hrvatskog ultramaratonca Veljka Rogošića.