lifestyle
0

Sivi vuk više nije ugrožena vrsta u SAD-u

NINA
Američki sekretar za unutrašnje poslove Gayle Norton izjavila je da će sivi vuk biti skinut s liste ugroženih životinjskih vrsta u svim saveznim američkim državama od Maina do Sjeverne i Južne Dakote.

Prije 30 godina na sjeveroistoku Minnesote je živjelo samo 350 vukova, a danas ih ima skoro 4.000 u nekoliko američkih saveznih država. Jedino se još na jugozapadu Sjedinjenih Američkih Država podvrsta sivog vuka, meksički sivi vuk, i dalje bori za opstanak.

"Vukovi su preživjeli usprkos tome što su ih ljudi vijekovima nemilosrdno istrebljivali. Vuk je uspio opstati u Stjenovitim planinama i u oblasti Velikih jezera i nastavit će da čini dio američkog krajolika", izjavio je Wolter Medvid, izvršni direktor Međunarodnog centra za zaštitu vukova.

Najveći broj vukova živi u Minnesoti, oko 2.400, zatim u Wisconsinu - 370 i u Michiganu, gdje ih, kako se procjenjuje, ima oko 360, javila je američka novinska agencija Associated Press.

Nekada je sivi vuk živio skoro u svim oblastima Sjedinjenih Američkih Država i u čitavoj Sjevernoj Americi, od Kanade do Meksika.

Iako danas na tom području živi tek nešto manje od pet posto nekadašnje populacije vukova, program američke vlade za obnavljanje te vrste životinja smatra se vrlo uspješnim. Prema tom programu za oporavak ugroženih životinjskih vrsta, obnovljeni su i ćelavi orao, američki aligator i sivi soko.