Velika Britanija
0

Sir Richard Branson bolji uzor za djecu od Isusa Krista

Sarajevo-x.com
Sir Richard Branson je poznati britanski milioner i uspješni poduzetnik, a sada se pokazao i boljim od Isusa Krista u istraživanju o najboljem uzoru za djecu, u kojem su učestvovali britanski roditelji.

Naime, šef grupacije Virgin zauzeo je drugo mjesto na britanskoj listi najboljih dječjih uzora, Isus Krist je završio na trećem mjestu, a prema mišljenju Britanaca njihova djeca bi se najviše trebala ugledati na člana porodice.

Prema rezultatima istraživanja, koje je sprovela britanska agencija Opinium Research, školski nastavnici su se pokazali popularnijim od bivšeg predsjednika Južnoafričke republike i borca za slobodu Nelsona Mandele, koji je dospio tek na peto mjesto.

Iznenađujuća je činjenica da nijedna sportska zvijezda, poput nogometaša Davida Beckhama, nije dospjela među prvih deset najboljih dječjih uzora, prenio je Reuters.

Tragično preminula britanska princeza Diana našla se na šestoj poziciji, a poznati kuhar i pobornik kampanje za zdravu ishranu školske djece, Jamie Oliver, osvanuo je na sedmom mjestu.

Osmo mjesto liste osoba na koje bi se britanska djeca trebala ugledati pripalo je bivšem britanskom premijeru Winstonu Churchillu, dok je američkom heroju Martinu Lutheru Kingu pripalo deveto mjesto. Osnivač softverskog giganta Microft Bill Gates dospio je na deseto mjesto.

Po jedna na deset anketiranih osoba izabrala je karizmatičnog bogataša Richarda Bransona kao savršenog uzora za najmlađe, a pokazalo se da je mnogo popularniji kod muškaraca, nego kod žena. Isus Krist je izgubio bitku među mladim Britancima (18-34 godina). Gotovo dvostruko više starijih Britanaca (iznad 55 godina) postavilo upravo njega na vrh ove liste, u poređenju sa brojem mladih koji su glasali za njega.