lifestyle
14

Sindrom preranog starenja: Kolumbijka izgleda kao da ima 90 godina, a proslavila je tek 15. rođendan

Klix.ba
(Foto: AFP)
Poput svake tinejdžerke i Magali Gonzalez Sierra voli ples, muziku, roze boju i šminku, ali za razliku od njenih prijatelja, Magali je zarobljena u tijelu devedesetogodišnjakinje.

Napunila je 15 godina iako su joj ljekari prognozirali da će živjeti do 13. godine. Od sindroma prebrzog starenja koji se zove Hutchinson-Gilford progeria sindrom pati samo nekoliko osoba na svijetu, a riječ je o fatalnom genetskom stanju u kojem osoba ubrzano stari još kao dijete. Njeni roditelji žive u strahu da se jedan dan neće probuditi.

Iako ne može hodati i potrebna joj je intenzivna njega, Magali je prevazišla očekivanja ljekara, a u njenu čast je napravljena velika zabava. Obukli su je kao princezu i pripremili zabavu godine.

"Kazala mi je kako želi zabavu na kojoj ćemo mi plesati, na kojoj će biti puno balona i ljudi. To smo joj ispunili", rekla je majka Sofia.

Ovaj sindrom uzrokuje mutacija gena LMNA. Osobe koje se rode s ovim sindromom izgledaju zdravo, ali počnu ubrzano stariti u periodu od 18. do 24. mjeseca. Progerija zaustavlja rast, uzrokuje ubrzano gubljenje masnoće iz tijela, ukočenost zglobova, iščašenje kuka, aterosklerozu, srčane bolesti i udare. Djeca koja pate od ovog sindroma nevjerovatno liče bez obzira na to koje su etničke pripadnosti. Većina djece umre od srčanih bolesti do 14. godine.