lifestyle
0

Shakira otvorila svoje srce siromašnoj djeci

Sarajevo-x.com
Pop zvijezda Shakira i nobelovac Gabriel Garcia Marquez pokrenuli su fondaciju za borbu protiv dječjeg siromaštva u Latinskoj Americi.

Organizacija je nazvana ALAS, što je španski akronim za ''solidarna akcija Latinske Amerike'', a prvo obećanje organizacije je da će se boriti protiv siromaštva, koje godišnje u regionu ubije oko 350.000 djece.

Shakira je na čelu još jedne humanitarne organizacije „Pies Descalzos“, koja pomaže djeci žrtvama nasilja u Kolumbiji. Inače, i Shakira i Gabriel Marquez su Kolumbijci.

ALAS promoteri su izjavili da fondacija ne pretenduje da zamjeni druge organizacije koje rade sa djecom ili da eliminišu odgovornost vlada da se bore protiv siromaštva. Njihov cilj je da ojačaju postojeće napore u ovom pogledu.

''Mi svi moramo doprinijeti borbi protiv nejednakosti'', izjavila je Shakira. Fondacija će biti smještena u „Gradu znanja“, bivšoj bazi SAD armije u blizini Panamskog kanala, gdje su već smještene akademske, poslovne i nevladine organizacije.

Jedan od programa fondacije je obezbjeđivanje zdravstvene i prehrambene pomoći trudnicama i djeci ispod 2 godine, a drugi program je evidentiranje u školama iskorištavane djece i djece beskućnika.

''Umjetnici grade nešto potpuno drugačije, sa vizijom i željom da se uključe u rješavanje problema'', izjavio je Nils Kastberg, predstavnik UNICEF-a, koji podržava fondaciju.

Umjetnici namjeravaju pokrenuti seriju od pet koncerata na kojima će se prikupljati sredstva za fondaciju.

Inicijativu podržavaju i niz drugih umjetnika, među kojima su Ricky Martin i Alejandro Sanz.