lifestyle
44

Selfiji iz teretane vam zapravo mogu pomoći da brže postignete svoje rezultate

Klix.ba
Fotografije iz teretane znaju da nerviraju, pogotovo ukoliko početnu stranicu vašeg Facebooka ili Instagrama preplave fotografije prijatelja iz teretane. Ipak, jedno novo istraživanje pokazuje kako selfiji iz teretane znaju biti od pomoći u bržem dolaženju do rezultata.

Istraživači s univerziteta Alicante u Kolumbiji posmatrali su grupu od 271 učesnika u njihovom procesu gubljenja kilograma.

Program je trajao 16 sedmica, a podrazumijevao je vježbanje i režim prehrane, kao i stalno mjerenje indeksa tjelesne mase i vođenje dnevnika, kako bi se mogao vidjeti svakodnevni napredak.

Vođe studije su učesnike podijelili u dvije grupe, a jedna od njih je bila fotografisana nakon svake sedmice.

Rezultati studije su pokazali kako su učesnici koji su bili fotografisani ostali dosljedniji programu prehrane i vježbanja, te tako i više smršali, budući da su mogli vidjeti direktni utjecaj njihovog truda na izgled svog tijela.

Prema tome, fotografisanje za vrijeme vježbanja odlična je vizuelna motivacija koju postavljamo pred sebe, budući da nas tjera da stalno budemo u pripravnosti, te se sve više trudimo i ne zabušavamo na našem putu do željenog uspjeha.