Visoke potpetice i ruž za usne
0

Seksistička pravila za spas od krize

Sarajevo-x.com
Zaposlenice Engleske banke nedavno su prisustvovale predavanju pod nazivom "Odjeća za uspješne žene" na kojem su ih vodeći konsultanti za imidž kompanija savjetovali kako da se odijevaju na poslu, što je uzburkalo britansku javnosti i aktivistice za ženska prava, koje su predavanje nazvale seksističkim.

Predavači su prisutnom ženskom osoblju kazali da su ruž za usne i visoke potpetice presudne za poslovni uspjeh. Savjetovali su ih da trebaju 'uvijek nositi visoke potpetice maksimalne visine pet centimetara i uvijek stavljati make-up, pa čak i ako je to samo ruž za usne'.

U nastavku predavanja, rečeno je da trebaju izbjegavati lančiće oko gležnja jer asociraju na prostituciju. "Cipele i suknja moraju biti iste boje", skrenuli su pažnju prisutnim ekonomisticama.

"Trebate izbjegavati bijele potpetice, prenatrpane torbe, previše nakita na rukama i pirsing", precizirali su savjetnici za imidž kompanije, kako prenosi Daily Mail.

Članice organizacija za borbu za ljudska prava i najuspješnije poslovne žene u Velikoj Britaniji ocijenile su ovaj skup 'seksističkim' te navele da je 'ono što Engleska banka radi, strašno i apsurdno".

"Postavljanje ovakvih pravila šalje poruku zaposlenicama da moraju izgledati i odijevati se na određeni način kako bi bile uspješne u poslovnom svijetu, a to se strogo kosi sa praksom jednakih mogućnosti", kazala je je Katherine Rake, predsjednica grupe za ženska prava u Engleskoj.

Seminar je samo jedan od posljednjih primjera kako se poslovni ljudi nose sa ekonomskom krizom. Nedavno je ženskom osoblju u advokatskoj firmi Freshfileds Bruckhaus Deringer također savetovano da nose potpetice i suknje umjesto pantalona.