lifestyle
0

Šeik Khalifa bin Zayed al-Nayan vlasnik je najveće jahte na svijetu

Klix.ba
Vlasnik 455 miliona eura vrijedne jahte Azzam dugo je bio držan u tajnosti, a konačno je otkriveno da se radi o šeiku Khalifi bin Zayedu al-Nayanu, predsjedniku Ujedinjenih Arapskih Emirata i emiru Abu Dabija.

Roman Abramovič nije više vlasnik najveće jahte na svijetu. Kraljevska porodica iz Ujedinjenih arapskih emirata svojom jahtom Azzam skinula je sa trona ovog ruskog tajkuna. Azzam je za 16,5 metara duži od Abramovičeve jahte Eclipse, a ukupno je dug 180 metara.

Pored toga što je najveća jahta na svijetu, Azzam je i najbrži. Sa svojih 94 hiljade konjskih snaga, Azzam dostiže brzinu iznad 30 čvorova ili 56 km/h, a najkompleksnija je i najzahtjevnija jahta ikada napravljena.

Azzam je dizajnirala kompanija Nauta Yachts, a konstruisala ga je kompanija Lurssen u Bremenu, gdje je i porinut u aprilu ove godine.

Kako navodi Peter Lurssen, vlasnik kompanije koja je konstruisala jahtu, ona predstavlja prekretnicu u historiji konstruisanja jahti.

Azzam zahtijeva 50 članova posade, a unutar nje se nalazi ogromni salon i nevjerovatan otvoreni interijer, koji je dizajnirao francuski dizajner Christophe Leoni. Jahta sadrži blizu 50 apartmana, ali nema velikih otvorenih prostora na palubi.

Od stotinu vrhunskih jahti na svijetu, 31 je u posjedu osoba sa Bliskog istoka, 19 je u posjedu Rusa, dok 17 pripada Amerikancima.