lifestyle
33

Sedam jednostavnih načina kako da uštedite novac

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ukoliko smatrate da suviše brzo potrošite svoju platu, postoji više načina kako zapravo možete uštedjeti novac.

Najjednostavniji savjet jeste da kupujete pametno, jer način na koji kupujete zapravo je ključan u utrošku novca. Korisno je prije kupovine uvijek napraviti listu i to isključivo onih stvari koje su vam prijeko potrebne. Ukoliko se držite te liste, značajno ćete smanjiti bespotrebne troškove. Također, preporučljivo je kupovati odjeću izvan sezone, odnosno iskoristiti sve moguće rasprodaje.

Isključite sve aparate koji vam nisu potrebni i ugasite svjetla u sobama u kojima se niko ne nalazi, jer troškovi električne energije zauzimaju značajno mjesto u svakom kućnom budžetu.

Ušteda toplotne energije donijet će i značajne uštede novca te stoga u svoju kuću uvijek ugradite najbolju moguću izolaciju.

Budite sami svoj majstor, jer svaki iznos koji date za majstorisanje okolo kuće ili u stanu uvijek odnosi mnogo novca iz kućnog budžeta.

Iskoristite sve kupone i popuste koji vam budu na raspolaganju. Ukoliko možete biti plaćeni za recikliranje plastike ili drugih materijala, iskoristite i tu šansu.

Dobro održavajte i na vrijeme servisirajte svoje kućanske aparate jer tako produžavate njihov vijek trajanja i ne morate kupovati nove.

Pregovarajte o svakom trošku gdje je to moguće, pa i u vašoj banci.