lifestyle
0

Sasvim slučajna otkrića

Sarajevo-x.com
Veliki izumi u historiji koji su olakšali, poboljšali i spasili naše živote desili su se sasvim slučajno. Naučnici su, istražujući određene probleme pronašli rješenja za neke druge poteškoće. Istraživanjem i kreativnošću, otkriveni su neki od najboljih izuma našeg doba.

Šampanjac

Historija šampanjaca datira još od 17. stoljeća i u bliskoj je vezi sa redovnikom koji je živio u jednom samostanu u blizini grada Reims, glavnog grada pokrajine Champagn. Redovnik Dom Perignon pravio je vino za sebe i svoje kolege kada je jedanput, nenamjerno, flaširao vino prije potpune fermentacije. Tokom hladnih zimskih mjeseci vino je mirovalo, ali kada je došlo proljeće, vino se počelo grijati. Kako je postajalo sve toplije, ugljični dioksid u flaši počeo je da fermentira. Tako je nastao pjenušac, sasvim slučajno.

Mikrovalne pećnice

Mikrovalna pećnica je jedan od genijalnih izuma 20. stoljeća. Mikrovalne pećnice svoju popularnost postigle su zbog toga što se u njima hrana kuha nevjerojatno brzo. Druga velika prednost mikrovalnih pećnica je racionalno korištenje energije jer griju samo hranu.

Mikrovalna pećnica koristi mikrovalove za zagrijavanje hrane. Mikrovalovi su radio valovi, a u slučaju mikrovalne pećnice najčešće su frekvencije oko 2500 MHz (2,5 GHz). Izum je nastao 1946. godine kada je magnet u džepu jednog vojnika otopio čokoladicu.

Aramidno vlakno

Istraživanja koje je radila Stephanie Kwolek dovela su do razvoja sintetičkog materijala (kevlar) koji je pet puta jači od iste količine metala. Kwolek je kevlar patentirala 1966. godine. Od ovog materijala pravi se i zaštitni pancir.

Teflon

Priča o teflonu počinje 6. aprila 1938. godine u laboratoriji DuPont u New Jerseyu. Hemičar dr. Roy J. Plunkett radio je sa svojim kolegom na jednom drugom proizvodu kada je slučajnim miješanjem pogrešnih hemikalija otkrio materijal za pravljenje teflona. Ovaj izum revolucionirao je plastičnu industriju.

Superljepilo

Ovaj izum desio se 1942. godine kada se intenzivno radilo na pronalasku novih načina za unaprjeđenje oružja. Radeći za vojnu industriju, naučnici su pronašli formulu za smjesu koja je lijepila sve za sebe bez obzira na težinu i materijal.

X-zrake (rendgenske zrake)

Rendgenske zrake otkrivene su tek 1895. godine kada je Nijemac Wilhelm Roentgen postavio nekoliko različitih objekata ispred radijacije, a na zidu ugledao kosti svoje ruke.

Čips

Kuhar George Crum naparvio je odlične grickalice kada se jedan od njegovih mušterija u restoranu žalio na debljinu krompira. Crum je onda, kako bi zadovoljio svog mušteriju, na liske isjekao krompir i tako je nastao čips, slučajno i zbog dosadnog mušterije.

Viagra

Muškarci koji imaju problema sa potencijom mogu se zahvaliti Merthyru Tydfiu. On je zapravo mislio da je otkrio lijek protiv angine, ali je shvatio da male plave tablete imaju i druge efekte.

LSD

Švicarski hemičar Albert Hofmann isprobavao je različite hemikalije kako bi napravio lijek za izazivanje porođaja. Hofmann tada nije bio svjestan šta će njegov izum još izazvati - loš trip.

Pencilin

Škotski naučnik Alexandert Fleming istraživao je uzroke gripe 1928. godine. Ugledao je plavo-zelene naslage na svom suđu koje već duže vrijeme nije koristio te ga je odlučio odnijeti u svoj laboratorij. Tako je otkrio pencilin.