lifestyle
241

Sarajevo polumaraton na stranicama najpopularnijeg svjetskog časopisa o trčanju

Piše: M. N.
Sarajevo polumaraton ove godine je okupio 2.500 učesnika i učesnica iz više od 30 zemalja svijeta. Ovu pozitivnu priču prepoznao je i najpopularniji svjetski časopis o trčanju "Runner's World" koji ima višemilionski tiraž i izlazi na nekoliko jezika.

Novinar ovog časopisa je bio u našem glavnom gradu i trčao na Sarajevo polumaratonu te je dao svoju ocjenu organizacije, trase trčanja, ulaganja u kvalitet, atmosferi... Tomislav Cvitanušić i Erol Mujanović koji su dugogodišnji sportisti, Ironmani, treneri Škole trčanja Klix i dio organizacije Sarajevo polumaratona, kazali su kako su počašćeni što je u njemačkom izdanju ovog časopisa izašao vrlo afirmativan tekst o najvećem sportskom događaju u Sarajevu.

"Njihov najbolji novinar je odlučio od desetine poziva koje dobijaju mjesečno doći na Sarajevo polumaraton. Time nas je u startu učinio posebnim i izdvojio od ostalih. Sarajevski polumaraton zaista raste i ove godine smo učinili da ovo bude vrhunska manifestacija. Prepoznata je dinamika, trud i rad. Ono što je njemu bilo posebno zanimljivo jeste Škola trčanja Klix. Bio je impresioniran radom u zajednici", rekao je Mujanović za Klix.ba.

Ova domaća pozitivna sportska priča dobila je visoke ocjene, a Mujanović i Cvitanušić su kazali kako će ocjene shvatiti ozbiljno i truditi se da poprave segmente gdje nisu dobili maksimalan broj bodova.

"Dali su nam ocjenu staze 4 od mogućih 5, za ulaganje u kvalitet 5, za atmosferu smo dobili tri, uz obrazloženje da naši građani to još ne prepoznaju kao festival sporta i nisu na ulicama i za organizaciju su nam dali 4. Svjesni smo da ima prostora za napredak, ali isto tako smo svjesni da je Sarajevo polumaraton postao poznat regionalno i u Evropi", rekao je za Klix.ba Cvitanušić.

Istakli su kako im ovaj članak daje dodatnu motivaciju za rad i kako su sretni što se lijepa i pozitivna poruka šalje iz Sarajeva i BiH u svijet.

"Ovo nam daje i vjetar u leđa i lijepa je nagrada za višegodišnji trud jer su to stvari koje ne možete platiti ni kupiti. Fino priznanje i kruna za decenijski rad. Počeli smo od nule s nečim što nije postojalo u gradu, ljudi se nisu bavili nikakvim sportom, a pogotovo ne trčanjem. Danas je sve drugačiji", rekao je Mujanović.

Od ove godine Sarajevo polumaraton ima i Međunarodni certifikat za staze Međunarodne atletske federacije, što znači da su svi certifikati koji se dodijele na njemu valjani. Od 2017. godine bit će na listi Udruženja organizatora utrka u svijetu AIMS.

"Očekujemo ekspanziju trčanja i interesa za trke u sljedećoj godini. To je dobra promocija grada, države i turizma", kazao je.

Sarajevo polumaraton doprinosi i lokalnoj ekonomiji jer se tokom vikenda održavanja poveća broj turista u Sarajevu koji dolaze s jednom ili dvije osobe te ostvaruju do dva noćenja. Više od 50 posto je učesnika izvan Sarajeva.

"Bitno nam je da smo pozitivni i dobri ambasadori, jer sport spaja ljude, može razbiti barijere i sliku koju širom Evrope imaju o BiH, a koja je često u negativnom kontekstu. Već smo imali upite novih trkača iz Njemačke koji će vjerovatno doći sljedeće godine na polumaraton", rekao Mujanović.

Sarajevski Ironmani poručili su kako sve ljubitelje trčanja očekuje mnogo novosti u sljedećoj godini te da se raduju novom festivalu sporta i zabave.