lifestyle
0

Rusi ovisniji o TV-u i mobitelima nego o pušenju i votki

FENA
Stanovnici Rusije smatraju se više zavisnim od navike da gledaju televiziju i koriste mobilne telefone, nego od pušenja i konzumiranja alkohola, pokazuju rezultati ankete Ruskog centra za istraživanje javnog mnijenja (VCIOM).

Prema tim rezultatima, koje danas prenosi agencija Itar-Tass s, zavisnim od gledanja televizije smatra se 40 posto ispitanika a 36 posto ne može da zamisli život bez mobilnog telefona.

Istovremeno, zavisnim od pušenja smatra se 21 posto ispitanih stanovnika Rusije, pri čemu 64 posto smatra da bi lako mogli na duže vrijeme da izdrže bez te loše navike.

Bez alkohola, kako priznaju, dugo ne bi mogli da izdrže tek četiri posto anketiranih, dok 16 posto tvrdi da bi mogli ali uz napor.

Prema anketi, provedenoj 17. i 18. maja na 1.600 ispitanika u 153 naseljena mjesta Rusije, šest posto anketiranih ne može da zamisli da duže vrijeme provede bez Interneta a osam posto bez "šopinga".

Pritom, apsolutna većina stanovnika ističe da ne može da živi bez porodice, djece i unuka (79 posto), novca (78 posto), ljubavi (58 posto) i prijatelja (52 posto).

Knjige i muzike spremni su da se odreknu 43 i 38 posto anketiranih.

O tome da se "u principu" mogu izboriti sa svojim slabostima, ali uz napor, češće od svih navodili su gurmani, "TV-mani" i ovisnici od vijesti, dok je čak 60 posto samouvjereno reklo da ni od čega ne zavisi.