lifestyle
0

Roditelji koji žele izabrati spol djeteta odlaze u Los Angeles

FENA/Hina
Tisuće parova iz čitavog svijeta koji žele izabrati spol svojeg budućeg djeteta dolaze u Sjedinjene Države gdje se na institutu u Los Angelesu prakticira metoda kojom je moguće unaprijed izabrati dječaka ili djevojčicu.

Iako većina zemalja zabranjuje tu manipulaciju, u ime etike i demografskih opasnosti, jedan broj američkih klinika predlaže, za cijenu nešto manju od 20.000 dolara, "predimplantacijsku genetsku dijagnostiku" koja bi trebala biti 99 posto sigurna.

Bilo je to rješenje za Kanađanku Melissu Vatkin i njezina muža, koji su željeli svojoj djeci podariti sestricu. Imali su već dva dječaka i jednu djevojčicu. "Tretman nam je omogućio da realiziramo svoje snove", rekla je Vatkin (36) koja je nedavno rodila djevojčicu.

"Bilo nam je važno imati djevojčicu kako bi našu obitelj stavili u ravnotežu", rekao je njezin suprug Shawn.

"Uravnotežiti obitelj" je najčešći argument koji se čuo među 2.000 parova koji su došli po pomoć liječniku Jeffreyu Steinbergu, jednom od začetnika metode.

"Obično se radi o tome da parovi već imaju četvero ili petero djece istog spola i žele pod svaku cijenu dobiti jedno suprotnog", kaže Steinberg.

Obitelj Vatkin putovala je na njegovu kliniku u Los Angeles mnogo puta tijekom dvije godine, dok drugi parovi dolaze i iz udaljenijih zemalja - Kine, Singapura, Tajlanda, Japana, Njemačke, Velike Britanije - dakle, iz zemalja gdje je takva metoda zabranjena zakonom.

Tehnika se sastoji u tome da žena prolazi kroz tretman protiv neplodnosti kako bi se od nje moglo dobiti više jajašca koja se potom oplođuju in vitro. Zahvaljujući DNK analizi ustanovi se koje će jajašce izrasti u dječaka a koje u djevojčicu i potom se vrati u maternicu majke.

Stručnjaci na području bioetike upozoravaju protiv rizika te metode, odnosno tvrde da bi ona mogla dovesti do velikih demografskih neravnoteža.