lifestyle
0

Rijeka prva ima pravo da otkupi bivši Titov brod "Galeb"

FENA
Grad Rijeka izvijestio je Trgovački sud da će se koristiti pravom prvokupa bivšeg Titovog broda "Galeba", ali da ga zanima i kupovina broda izravnom pogodbom za 150.000 dolara, odnosno za svotu koja je određena kao najniža prihvatljiva ponuda na dražbi.

Po uslovima prodaje pravo prvokupa broda na dražbi zakazanoj za 9. maj imaju hrvatska država, Primorsko-goranska županija i grad Rijeka, a prvenstvo u ostvarivanju prava prvokupa ima grad Rijeka.

Poglavarstvo Primorsko-goranske županije sutra će raspravljati o kupovini broda, a očekuje se da će poduprijeti nastojanja Rijeke, ali i odlučiti da na javnoj dražbi učestvuje i Županija te da, ako grad Rijeka ne ostvari pravo prvokupa, iskoristi svoje pravo prvokupa ili licitira u redovnom postupku.

Brod "Galeb" prodaje se u sklopu naredbe koja se provodi zbog nenaplaćenih potraživanja od vlasnika broda, grčkog brodovlasnika Johna Paula Papanicolaua, odnosno njegove kompanije Placid Sea iz Monrovije u Liberiji.

Brod je procijenjen na 275.194 dolara, a najniža prihvatljiva ponuda je 150.000 dolara.

Naplatu troškova od ukupno 55.000 dolara zatražili su riječka agencija "Adriatica" i dvojica pomoraca koji šest godina nadziru brod u Martinšćici pokraj Rijeke.

"Galeb" je 2000. dotegljen do mrtvog veza u brodogradilištu "Viktoru Lencu", gdje se i danas nalazi u vrlo lošem stanju.

Konzervatorski odjel Ministarstva kulture nedavno je brod stavio pod preventivnu zaštitu do donošenja rješenja o utvrđivanju svojstva kulturnog dobra.

Brod "Galeb" dugačak je 116,7 i visok 8,75 metara, s gazom od 5,9 metara, ima pet paluba, a izgrađen je 1938. u brodogradilištu Ansaldu u Genovi.

U javnosti je poznat kao brod kojim se za državničke posjete i odmor dugo godina služio bivši jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito, a više godina je u privatnom vlasništvu.