lifestyle
0

Red Bull Lovci na Oluju

Sponzorirani članak
Lovci na oluju ili Red Bull Storm Chase su bili aktivni od 31. oktobra do 2. novembra 2006. godine. Ogromna oluja brzine do 157 km/h je u ovom razdoblju natkrila Njemačku i veći dio sjeverne Evrope.

23 Red Bull Storm Chaser-a iz 9 različitih država su se uputili da jure za najvećom olujom godine!

Beaufort, sunce, pljusak i grad, crni oblaci. Valovi na otvorenom moru visine do 17 metera, najviši maksimum ikada izmjeren na Sjevernom Moru. Izvještaji o najvećoj oluji u posljednjih petnaest godina. Transport trajektom do Norderneja zatvoren, naftne platforme plutaju ‘neusidrene’ – upravo ovo su uslovi na koje su lovci na oluju (Red Bull Storm Chaser-i) iz svih zemalja čekali, a svi oni su imali samo jedan cilj: da jure za olujom! I upravo to su i učinili. Tim profesionalnih kamermana je uhvatio ovu spektakularnu i jedinstvenu akciju windsurfa.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Klaas Voget / Tim Norderney / Mjesto Norderney: „Ovi uslovi su najteži u kojima sam ikada jedrio. Nikada nisam osjetio toliko vjetra u jedrima. Čak je najmanje jedro išlo prebrzo. Mislim da oluja poput ove naiđe jednom u dvije godine. Jedva čekam da vidim vijesti i detalje iz drugih regiona, poput Škotske, Švedske ili Irske. Prognoze su bile grozne za te regione!”

Oluja je punom snagom do 12bft pogodila zapadno Baltičko more (zaljev Howacht) oko podne! Temperatura je pala na svega 4 stepena. Storm Chase tim Matze Bade i Steffi Wahl su imali jaku i smrznutu borbu sa prirodom.

[SLIKA]2[/SLIKA]

Steffi Wahl / Tim Baltic Sea West / mjesto: Lippe - Hohwacht zaljev: „Nikada nisam očekivao nešto slično ovome ovdje na Baltičkom moru! Jedrio sam sa svojom najmanjom jedrilicom, ali je vjetar bio toliko jak da je nekada bilo nemoguće da skočim. A kada sam skočio, letio sam tako daleko da sam se brinuo gdje ću sletiti na zemlju.”

Stigli su izvještaji o spektakularnim uvijetima i iz drugih regiona, npr. iz Holandije, gdje je ogroman val dostigao do 7 metara. U mjestu Rügen / istočno Baltičko more, Oskar Hollmann je potvrdio da su imali masivne valove. “Od samog početka sam bio potpuno nemoćan, nikada nisam jedrio u uslovima sa 40kn, bilo je naprosto nevjerovatno!”

[SLIKA]3[/SLIKA]

Tim England sa Ben Proffitt i Phil Horrocks su krenuli sa svojom potjerom već u utorak 31. oktobra. Škotski tim John Hibbard i Stephen Moors su jurili za olujom par hiljada milja i istraživali tajna mjesta!

Ekskluzivno: John Hibbard piše Red Bull Storm Chase timu / 2. nov. 2006.

“Zravo momci,

upravo sam se vratio kući sa Red Bull Storm Chase-a. Nevjerovatno! Sjajno smo se proveli. Hvala što ste nam to omogućili. Nadam se da su snimci na pravi način dokumentovali izazove. Jedva čekam da pregledam cijelokupan spot. Ispod sam napisao kratku priču:

"Jurili smo od zapada do istoka, kroz kišu, susnježicu i snažne olujne vjetrove. Prešli smo preko 2,500 milja, jureći oluje kroz cijelu Škotsku – prešli smo distancu od Glazgova do egipatskih piramida! Jedrili smo na poznate windsurferske lokacije i dok smo jurili za olujom, pronašli smo mjesta na kojima niti jedan windsurfer nije jedrio prije nas. U nekoliko navrata nam je rečeno da će naša potjera prema istoku biti bezvrijedna, jer su sve lokacije bile zaklonjene i prekidale surfanje. Svima smo dokazali suprotno dok smo jedrili na 3.3m jedrima, preskačući preko savršenih valova na jednom mjestu, a zatim padajući visine jedra na lude valove na drugom mjestu. Istočna obala je zagađena grebenima okrenutim u svakom pravcu. Sjajno smo se proveli i otkrili neka poprilično nevjerovatna mjesta. Možda vas odvedemo tamo jednog dan, ali za sada ćete se morati zadovoljiti gledajući naše doživljaje na DVD-u. Bilo je ovo jedno sjajno iskustvo, uživajući u oluji zajedno sa ostalim Storm Chaser-ima sjeverne Evrope. Nadam se da su svi dobili uslove kojima su se nadalai i jedva čekam da ovo ponovimo sljedeće godine. Jedno veliko ‘hvala’ za fenomenalnu organizaciju Red Bull Storm Chasers direkciji, vi ste nam omogućili ovaj izazov. Vjerujemo da će Klaas Voget dobiti helikopter!!!"

[SLIKA]4[/SLIKA]