Naučnici pronašli lijek
0

Recite sijedoj kosi zbogom

Sarajevo-x.com
Grupa naučnika iz Velike Britanije i Njemačke uspjela je u nečemu što se do sada smatralo nemogućom misijom i pustim snovima. Razvili su lijek koji sijedoj kosi uspješno vraća prirodnu boju, te tako obradovali gomile ljudi koji se svakodnevno bore s ovim najvidljivijim znakom starenja.

Otkriveno je, naime, kako lijek, poznat samo kao K(D)PT, potiče proizvodnju pigmenata u uzorcima kose testiranim u laboratoriju. Zahvaljujući ovim pigmentima uzorcima sijede kose je vraćena originalna boja, neovisno o tome o kakvoj se boji kose inače radi. Međutim, treba naglasiti da je razvijeni lijek bio efektivan samo onda kada su pramenovi kose bili prethodno "tretirani" tako da imitiraju štetu koja se pojavljuje u slučaju alopecije (medicinski naziv za gubitak kose ili ćelavost). U takvim uvjetima, kosa koja ponovo izraste najčešće je bijele boje.

"Ovaj lijek zaslužuje daljna testiranja kako bi se mogao iskoristiti kao inovativno novo sredstvo protiv sijede kose. Za početak K(D)PT bi mogao poslužiti kao sredstvo za liječenje sijede kose koja se pojavljuje tokom faze oporavka kod pacijenata koji pate od alopecije areate (kružno ispadanje kose)", objasnio je za britanski Daily Mail voditelj studije, doktor Ralf Paus sa Univerziteta u Manchesteru (Velika Britanija) i Univerziteta u Lubecku (Njemačka).

Naravno, doktor Paus naglašava kako se ipak radi o laboratorijskom istraživanju, te kako se otkriveni lijek još uvijek ne može dati pacijentima. Sintetički hormon u lijeku može se koristiti isključivo na laboratorijskim uzorcima kose, jer još uvijek nije spreman za direktnu primjenu na glavi pacijenta.

S obzirom da se radi o preliminarnim rezultatima, nemoguće je odmah znati da li bi se korištenjem ovog lijeka kosi u potpunosti vratila prirodna boja. Novi tretman, koji bi se morao redovno ponavljati, vjerovatno bi mogao pomoći i ženama i muškarcima.