lifestyle
0

Razgovori sa Bogom dobri za zdravlje

Sarajevo-x.com
Australski istraživači su ustanovili da komunikacija s Bogom ili nekim drugim duhovnim figurama može pospješiti vaše mentalno zdravlje. Religiozne ili duhovne molitve mogu unaprijediti vjernikovo psihičko i emocionalno blagostanje.

Članak objavljen u magazinu Medical Journal of Australia navodi podatak da 74 procenta svih Australaca vjeruju u višu silu. Mnogi od njih se i redovno mole.

"Neke studije pokazale su povezanost između molitve i zdravlja“, napisao je Marek Jantos u navedenom članku, psiholog i direktor instituta Behavioural Medicine Institute u gradu Adelaide.

Dr. Jantos smatra da postoje četiri načina na koja molitva može pozitivno uticati na tijelo.

Prvi način podrazumijeva meditativne efekte. Jantos smatra da je molitva zapadnjački način transcendentalne meditacije. Molitva smiruje otkucaje srca i smanjuje krvni pritisak.

Studija u kojoj su učestvovali pacijenti sa srčanim problemima pokazala je da su se oni, koji su se redovno molili, mnogo brže oporavljali od onih koji nisu.

Istraživači smatraju da, iako je ova teorija izvan mogućnosti realnog dokazivanje, ne treba je u potpunosti zanemarivati.