Roditeljska pažnja
0

Zavirite u grotlo Amsterdama

Piše: A. Panjeta
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
(Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Na sve što ste čuli o Amsterdamu, od onoga opjevanog u pjesmi "Riblje Čorbe", pa do brojnih priča, mitova i legendi, nakon posjete ovom gradu možete dodati još toliko.

Grad je, u najmanju ruku "lud". Posebno ako govorimo o jednom od dijelova poznatih uglavnom po marihuani, razvratu i bludu - Red Light District, ili u slobodnom prijevodu "Četvrt crvenih fenjera". Kao što na Baščaršiji mirišu ćevapi, tako u ulicama Red Light Districta mirišu razne vrste marihuane čiji se dim na ulicama skuplja iz brojnih Coffee Shopova.

Između Coffee Shopova u kojima ima najmanje kafe, a više svih vrsta marihuane, smjenjuju se seks shopovi i prodavnice u kojima možete naći sve i svašta - od pletenih nakurnjaka, do raznih "pajpova" i posebnih gas maski namijenjenih za brzo i efikasno gubljenje pameti. Dilerima koji vam priđu na ulici najbolje se ne obraćati ili početi pričati na našem jeziku i tako ih zbuniti, jer će vam u protivnom dosađivati nudeći vam stvari ilegalne čak i u liberalnom Amsterdamu.

Nezaobilazan dekor Red Light Districta su i izlozi sa crvenim svjetlima po kojima je kvart i dobio naziv. Baš kao i u "Čorbinoj" pjesmi, tu prostituke "u izlozi sedu", a ukoliko se pokušate praviti puritancem i gledati svoja posla, ne brinite, pokucaće vam po staklu i pozivati pokretom prsta da priđete...