Putovanja
0

Zavirite na "otok školjki": Joal Fadiouth jedinstvena turistička atrakcija u Senegalu

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Joal Fadiouth je gradić smješten na zapadnoj obali Senegala i 120 kilometara južno od Dakara, a zbog svoje posebnosti i ljepote predstavlja jednu od najzanimljivijih turističkih destinacija Afrike.

Grad čine kopneni dio Joal i ribarski otočić Fadiouth, koji su povezani 400 metara dugim drvenim mostom.

Blizu 40.000 stanovnika tog grada pretežno se bave ribarstvom i turizmom, a iako kršćani čine većinu od 90 posto populacije, grad je poznat po multikulturalnosti i multireligijskoj solidarnosti.

O suživotu različitih kultura i religija u Joal Fadiouthu najbolje govori i jedino groblje u Africi u kojem se kršćani, muslimani i pripadnici drugih religija sahranjuju jedni pored drugih.

Otok Fadiouth je jedinstven u svijetu i po tome što je skoro cijeli prekriven školjkama, pa ga nerijetko nazivaju i „otokom školjki“.

Slasne školjke su specijalitet lokalne kuhinje, a tvrde oklope školjki lokalno stanovništvo koristi kao materijal za gradnju pločnika, zidova, nadgrobnih spomenika i svega drugog.

Taj gradić je rodno mjesto i prvog senegalskog predsjednika nakon sticanja nezavisnosti 1960. godine Leopolda Serada Senghora.