Putovanja
20

Za vrijeme okrutnih zima u Mongoliji, temperature se spuštaju i do -45 stepeni

Klix.ba
(Foto: Dheera Venkatraman)
Zime u Mongoliji su duge i okrutne, a temperature variraju između -20 i -45 stepeni celzija. Iz tog razloga se većina turista ovu zemlju odlučuje posjetiti u ljetnom periodu.

Ipak, fotograf Dheera Venkatraman odlučio je zabilježiti predivne nomadske predjele prekrivene zimskim pokrivačem koji se zadrži sve do ljeta.

Mongolija je vrlo rijetko naseljena zemlja stepa, planina i pustinja, a još u antičko vrijeme su je zbog nestvarno surove klime naseljavala gotovo isključivo nomadska plemena stočara

Zbog suhe, izraženo kontinentalne klime tokom godine temperatura oscilira. Zimi prosječna dnevna temperatura kreće se oko -25°C, ali se zna spustiti i do -45 stepeni, a ljeti je prosječna +25°C, zbog čega su razlike 2-3 puta veće nego u zapadnoj Europi.

I razlike u prosječnim temperaturama između dana i noći su neobično velike, dok one između zime i ljeta dosižu čak 100°C. To je razlog zbog kojeg se u Mongoliji nalaze najjužnija područja trajno zaleđene zemlje koja se, osim gornjih nekoliko centimetara, nikada ne odledi.