Virgin Galactic
0

Za 18 mjeseci počinju turistička putovanja u svemir

Sarajevo-x.com
Richard Branson (Foto: AFP)
Richard Branson (Foto: AFP)
Milijarder Richard Branson najavio je u ponedjeljak da će njegova kompanija Virgin Galactic za 18 mjeseci početi nuditi komercijalne letove u sveemir, te da je njihov sljedeći korak gradnja hotela u svemiru.

Letjelica "Spaceship Two", koja je djelo inžinjera Burta Rutana, osmišljena je da prevozi putnike, a svoj probni let imala je iz pustinje u Kaliforniji u martu ove godine.

"Upravo smo završili izradu letjelice SpaceshipTwo. Osamnaest mjeseci nas dijeli od prevoženja ljudi u svemir", kazao je Branson za poslovnoj konferenciji u Kuala Lumpuru, dodajući kako će troškovi puta koštati od 200.000 dolara.

Virgin Galactic ima cilj da postane prva komercijalna kompanija koja će promovisati turizam u svemiru. Već su prikupili 45 miliona dolara depozita od više od 330 ljudi, koji su rezervisali svoja mjesta u letjelici sa šest sjedišta predviđenih za putnike, saznaje AFP.

Branson također ima viziju da izgradi hotele u svemiru, koje će bogati turisti koristiti kao bazu dok putuju.

Tajkun je otkrio i da njegova firma želi lansirati "male satelite u svemiru" koji bi koristili studentima i učenicima.

SpaceshipTwo će biti lansiran uz pomoć svemirskog broda White Knight Two (WK2), koji će ga izbaciti na visinu od oko 16 kilometara, prije nego pokrene vlastiti motor.

Kad dostigne suborbitalni prostor, putnici SpaceshipTwoa će moći vidjeti Zemlju kroz prozore pored svojih sjedišta, te otkopčati sigurnosni pojas i plutati na nultoj gravitaciji.