Putovanja
1.5k

Vremeplov kroz Sarajevo: Crno-bijele uspomene grada na Miljacki

Piše: A. P.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Kada je 1899. godine po nacrtima Karla Paržika izgrađena zgrada tada prve i jedine Evangelističke crkve, a današnje Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, naselje iza nje nije ni postojalo.

Ovaj i mnogi drugi dijelovi grada s vremenom su se drastično promijenili, pa tako kod Principovog mosta već odavno nema drvenih straćara sagrađenih uz korito Miljacke, a ulica Branilaca Sarajeva, nekadašnja Franje Josipa, kod Saborne crkve već dugo ne skriva niz niskih kućica punih dućana.

Na trgu oko Sebilja nekada nije bilo drveća, ali su okolni poslovni prostori bili jednako "naslonjeni" jedni na druge kao i danas.

Današnju Titovu ulicu, a nekadašnju Čemaluša mahalu, iako je kroz nju prolazio tramvaj, bilo je lako preći, a iako baščaršijskom kaldrmom danas prolaze potpuno drugačije odjeveni šetači, mnogi prodavači iz okolnih radnji i danas sjede na drvenim ćepenecima dok čekaju kupce svoje robe.

Jesu li nam visoke i blještave zgrade donijele i bogatiji život ili su osiromašile duh grada tema je o kojoj bi se moglo raspravljati.