Fotoreportaža Oggija Tomića
0

Vodimo vas u mističnu Indiju, upoznajte pleme Yanadi

Sarajevo-x.com
(Foto: Oggi Tomić)
Sarajlija Oggi Tomić djetinjstvo je proveo u Domu za nezbrinutu djecu na Bjelavama, a danas živi u Velikoj Britaniji. Završio je prestižno školovanje za televizijsko stvaralaštvo i intenzivno se bavi fotografijom. Prošle godine posjetio je Indiju i iz te mistične zemlje samo za Sarajevo-x.com načinio nekoliko nevjerovatnih fotografija.

Prije izvjesnog vremena Tomić je boravio u jednom zabačenom selu u Indiji u kojem živi pleme Yanadi.

Pleme je nastalo na jednom malom otoku u blizini grada Chittoora. Yanadi su polu-nomadski lovci sakupljači. Kada je Indija kolonizirana u 18. stoljeću bili su prisiljeni napustiti svoje domove i od tada, pa sve do danas, žive uz rijeke i na ulicama Indije.

Oggi Tomić, koji je na put slave zaista došao preko trnja i kojem su uglavnom ruku pružali nepoznati ljudi, danas je i sam veliki humanitarac.

Njegove fotografije iz Indije ove godine bit će objavljene u brojnim novinama u Velikoj Britaniji, a sredstva će biti donirana organizaciji Help The Village, koja skuplja novac za obnovu domova plemena Yanadi, kao i za otvaranje škola i ostalih neophodnih institucija.

Tomić će također snimke i fotografije koristiti za svoj naredni dokumentarni film. Spomenimo da je nevjerovatne trenutke zarobljene u vremenu načinio koristeći Canon 5D mark II.

Ognjen Oggi Tomić je rođen 1985. godine u Sarajevu. Nakon boravka u brojnim domovima za nezbrinutu djecu u Bosni i Hercegovini 2000. godine otputovao je u Veliku Britaniju, gdje je postigao veliki uspjeh. Školovao se na International Film School of Wales, gdje je stjecao znanje za filmskog stvaraoca. Iza sebe ima uspješnu filmsku karijeru, ali i titulu prestižnog fotografa.

Uživajte u Indiji.