Cape Town
0

Vodič za navijače koje ne zanima samo fudbal

Sarajevo-x.com
Po mišljenju mnogih Cape Town je najljepši grad Južnoafričke Republike, a poseban magnet ovog ljeta bit će za navijače reprezentacija koje su se plasirale na Svjetsko fudbalsko prvenstvo. Reporterka Guardiana prošetala je ovim gradom i pronašla lokacije koje bi uzbuđenim navijačima mogle odgovarati u trenucima kad nisu na stadionu i žele vidjeti još ponešto osim sporta.

Prije utakmica na stadionu u Cape Townu, jednom od devet gradova u kojem će se one igrati, predlaže posjetu pivari Mitchell na Dock Roadu, koja je vrlo popularna jer se nalazi na samo pet minuta hoda od stadiona. Ima sedam TV aparata sa velikim ekranima, gdje se bez problema mogu gledati utakmice i drugi programi, a nudi čak šest škotskih vrsta piva.

Za brzi obrok tu je restoran i bar Neighbourhood, sa prostorijom za društvene igre. Pronađete li mjesto na balkonu, moći ćete posmatrati život na najprometnijoj ulici u gradu. Pohvale je dobio i retro bar Boo Radley, koji po niskim cijenama nudi razne koktele, slatkiše i drugu hranu.

Imate li viška vremena, vinogradi Constantia nalaze se na samo 20 minuta vožnje od centra Cape Towna. Ako nemate auto, pridružite se grupnim turama koje se organizuju svakodnevno. Najstarije imanje u zemlji zove se Groot Constantia, a tu su i Klein Constantia, Constantia Uitsig i druga. Desertna vina s posljednjeg navedenog imanja nagradili su Napoleon Bonaparte i Jane Austen. Na nekim mjestima vina možete besplatno kušati, osim ako ste u velikim grupama.

Tri sata vožnje zapadno od Cape Towna je rezervat Sanbona sa divljim životinjama. To je najveći privatni rezervat u okolini i dom rijetke vrste bijelih lavova.

Ovo je, svakako, samo dio velike ponude afričke metropole. Ne sumnjamo da će vatreni navijači štošta otkriti i sami, kad u junu i julu ove godine prekriju ulice gradova JAR-a.