Australija
0

VIDEO / Vodič kroz nacionalni park na klingonskom

Sarajevo-x.com
Od 22. augusta australski nacionalni park Jenolanske pećine pružat će vam mogućnost da slušate vodič na klingonskom, izmišljenom jezikom vanzemaljaca iz serije "Zvjezdane staze".

Pri obilascima pećine Nettle priče o njenoj historiji i značaju se mogu slušati na osam jezika. Inače, pećinu godišnje posjeti između 150.000 i 200.000 turista.

"Mislili smo da bi bilo interesantno uvesti još jedan jezik, pa makar i izmišljeni", rekao je za CNN David Hay, direktor Inicijative za kulturu Jenolanske pećine. "Razmatrali smo da dodamo drugi najčešće korišteni izmišljeni jezik na svijetu poslije esperanta, a to je klingonski".

Hay je izjavio da dodavanje klingonskog nije rezultat nasumičnog izbora. 90-ih godina dva pisca scenarija za seriju "Zvjezdane staze" posjetili su pećinu i nazvali brod u 1992. epizodi "USS Jenolan".

U julu dvojica mladića koji su učili klingonski posjetili su pećinu i preveli englesku verziju vodiča na taj jezik, te to snimili u studiju u Sydneyu.

Institut za klingonski jezik ima oko 2.500 članova u 50 država.

"Mislim da su ljudi veoma zainteresirani za ovaj jezik, a mi smo im omogućili još jedan način da u njemu uživaju", rekao je Hay. "Ovo je dobra šansa da i drugi čuju klingonski i da ga učinimo dostupnim onima koje to zanima."