Putovanja
134

Vlašić sve popularnija destinacija, turisti se već raspituju za ljetnu sezonu

Klix.ba
Foto: Turistička zajednica SBK
Foto: Turistička zajednica SBK
Turistička zajednica Srednjobosanskog kantona (SBK) izvršila je analizu dosadašnjeg dijela turističke sezone, koja je na osonovu službenih podataka zadovoljavajuća. Kao gosti prednjače domaći turisti, a definitivno ohrabruju najave sve većeg interesovanja za ljetnu turističku sezonu.

Na osnovu podataka Turističko-informativnog centra na Babanovcu turisti su se najviše raspitivali za cijene smještaja i usluge koje pruža Vlašić, ali i još neka skijališta na području kantona.

Osim toga turisti su pokazali veliki interes i za planinarenje, planinske rute, kvalitetne restorane, noćno skijanje, korištenje bazena i još mnogo toga.

Ipak, turističke radnike najviše raduje informacija da postoji veliki interes gostiju za smještaj i boravak u ljetnoj turističkoj sezoni.

U dosadašnjem dijelu sezone najviše noćenja su ostvarili domaći turisti sa 63 posto ukupno ostvarenih noćenja. Od stranih gostiju najviše je turista iz Hrvatske, i to 22 posto, zatim Austrije, Njemačke, Srbije i Turske. Povećan je i broj ostvarenih dolazaka za 5,83 posto, te ostvarenih noćenja za 1,04 posto u odnosu na prethodnu sezonu.

Iz Turističke zajednice SBK-a ističu da bi procenat povećanja noćenja turista bio veći da su svi vlasnici smještajnih kapaciteta prijavili sva ostvarena noćenja.