Putovanja
198

Uspon na najvišu afričku planinu: Kilimandžaro je avantura života

Klix.ba
U ponedjeljak, 30. novembra 2015. godine održana je projekcija filma "Šapat Kilimandžara", kao i relevantno predavanje o usponu na najvišu afričku planinu, u organizaciji Extreme Summit Teama EST iz Beograda i Terra Dinarice iz Sarajeva.

Predavači su bili Dragan Jaćimović, osnivač i predsjednik planinarskog kluba EST i Kenan Muftić, vođa uspona.

Predavanje i projekcija održani su u Kampusu UNSA, a među prisutnima su bili brojni planinari i alpinisti, te ostali zaljubljenici u planine.

Događaju je prisustvovalo više od 130 ljudi, što definitivno pokazuje da u BiH i regionu postoji interes za ovakve ekspedicije. Prema riječima Kenana Muftića, planinara koji je do sada vodio tri uspona na ovu planinu, za mnoge je Kilimandžaro avantura života.

Za one koji nisu upućeni, Dragan Jaćimović je do sada izveo preko 250 planinara iz regiona na vrhove iznad 6000 m. Između ostalog, u aprilu ove godine, Jaćimović je na Tarpu Čuli, jedan od vrhova Himalaja (5663 mNv), izveo prvu žensku ekspediciju iz Srbije, među kojima je bila i Branka Bradašević, rođena Modričanka.

Kilimanjaro je najviša planina Afrike i njen najviši vrh je jedan od prestižnih sedam Summits (najviši vrhovi kontinenata). Sa svojih 4600 metara od podnožja do vrha Uhuru Peak (5895 m/nv), predstavlja planinu sa najvećom visinskom razlikom na svijetu. Kilimanjaro se nalazi na trećem stepenu južne geografske širine od ekvatora. Klima na Kilimandžaru spada u red tropskih, što omogućava rast bujne vegetacije na ovoj planini.

Sve ovo čini Kilimanjaro izazovnom planinom koja je san svakog planinara - visokogorca, te avanturiste.

Nacionalni park Kilimanjaro je osnovan 1971. godine iz šumskog rezervata kojeg su osnovali njemački kolonizatori u prvoj deceniji prošlog stoljeća i upisan je na UNESCO listi svjetske kulturne baštine. U parku obitava veliki broj biljnih i životinjskih vrsti značajni za cijelu našu planetu.

Vezani članci